Wat is het verschil tussen een restitutiepolis, een naturapolis en een selectiefpolis

Wat is het verschil tussen een restitutiepolis, een naturapolis en een selectiefpolis

zorgverzekeringen 2021 vergelijken wat is het verschil tussen een natura polis en een restitutie polisZorgverzekeringen 2021 vergelijken, wat is het verschil tussen een restitutiepolis, een naturapolis en een selectiefpolis bij zorgverzekeringen. – De overstap van de zorgverzekering voor 2021 komt er weer aan en dat betekend dat velen onder ons weer gaan overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Wij leggen u uit wat het verschil is tussen de verschillende varianten van zorgverzekeringen in 2021.

De Restitutiepolis:

Bij een zorgverzekering met een restitutiepolis heeft u vrije zorgkeuze. U kunt dus naar iedere zorgaanbieder van uw keuze. Heeft de verzekeraar geen contract met de zorgaanbieder, dan krijgt u de kosten volledig of voor het grootste deel gewoon weer vergoed door de zorgverzekeraar.

De Naturapolis:

Bij een zorgverzekering met een naturapolis heeft u geen vrije zorgkeuze. U kunt echter wel bij veel zorgverleners terecht waarmee uw zorgverzekeraar contracten heeft. Dit varieert per zorgverzekeraar en zorgpolis. Bij de meeste naturapolissen kunt u per provincie terecht bij een groot aantal ziekenhuizen. Uiteraard kunt u bij spoedeisende hulp overal terecht en wordt dit altijd vergoed. Kiest u er toch voor om naar een ander ziekenhuis of bijvoorbeeld therapeut te gaan, dan vergoed de verzekeraar een lager vergoeding dan het gemiddeld gecontracteerde tarief.

De Selectiefpolis:

De Selectiefpolis, oftewel de beperkte naturapolis is een variant op de naturapolis. Net als bij de naturapolis heeft u geen vrije zorgkeuze. Het aantal zorgaanbieders waar uw zorgverzekeraar contracten heeft gemaakt is beperkter dan bij de naturapolis. Bij sommige van deze polissen kunt u zelfs maar bij één ziekenhuis in uw regio terecht. Bij spoedeisende hulp kunt u natuurlijk wel gewoon overal terecht en wordt dit gewoon vergoed. U heeft dus een beperktere keuze in het aantal ziekenhuizen waar u terecht kunt. Zo kan het dus voorkomen dat u verder moet reizen voor een afspraak of behandeling. Kiest u er toch voor om naar een ander ziekenhuis of bijvoorbeeld therapeut te gaan, dan vergoed de verzekeraar een lager vergoeding dan het gemiddeld gecontracteerde tarief.

Het is dus verstandig om te kijken wat voor u belangrijk is bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering voor 2021. Een lage premie of bijvoorbeeld iets meer betalen voor de basis premie, maar wel volledig vrije zorgkeuze. Kiest u voor een naturapolis of een selectiefpolis, dan betaald u over het algemeen een lagere premie dan bij een restitutiepolis. Belangrijk is dat u dan wel nagaat bij welke zorgaanbieders en ziekenhuizen u terecht kunt in u regio.

Wilt u prijzen voor zorgverzekeringen voor 2021 vergelijken? Klik hier om naar het oplopend prijsoverzicht van basis premies voor 2021 te gaan.

Gerelateerde berichten